Własna gastronomia to ogromny powód do dumy. Rozpoczynając swoją działalność, w wyobraźni jawią się już wizje stałych klientów wpadających na szybką kawę lub nowych, którzy odwiedzają Twój lokal, szukając miejsca na obiad z przyjacielem. W tych wizjach krążysz między klientami z talerzami parującego jedzenia, przy okazji zbierając same pochwały. Aby te marzenia mogły się spełnić, musisz stworzyć miejsce, które pokochają potencjalni klienci. Oprócz wyjątkowego menu istotne jest także wyposażenie lokalu. Sprawdź, na co zwrócić uwagę wybierając krzesła do swojej restauracji.
Zadbaj o spójny wizerunek
Wybierając wyposażenie do swojej restauracji, weź pod uwagę rodzaj kuchni, serwowane posiłki oraz klientów docelowych. Błędem popełnianym na etapie projektowania punktu gastronomicznego jest nieprzystosowanie wyposażenia wnętrz do potencjalnych klientów. Jeśli celujesz w zamożnych klientów, ponieważ zamierzasz serwować wykwintne posiłki, zrezygnuj z wystroju, przypominającego stołówkę (nawet jeśli jesteś miłośnikiem prostych rozwiązań). Klienci wybierający drogie restauracje, wybierają je nie tylko ze względu na jakość posiłków, ale także na wygląd lokalizacji, który ma podkreślać prestiż jej klientów. Podobnie jest w przypadku restauracji, których menu skierowane jest do klasy średniej, na przykład pizzerii, naleśnikarni, czy z domowymi obiadami. Zbyt ekskluzywne wyposażenie może odstraszyć potencjalnych klientów, którym Twoja restauracja będzie kojarzyć się z wysokimi cenami, przez co nawet nie zdecydują się przekroczyć Twoich progów. Na błędnie wykreowany wizerunek restauracji powinny szczególnie uważać nowe lokale. Pierwsze wrażenie można zrobić tylko raz!
Styl industrialny
Nowoczesne restauracje poznać można między innymi po zastosowanym oświetleniu ledowym, a także dużej ilości wykorzystanych konstrukcji stalowych. Jednym z nowoczesnych stylów, które cieszą się dużą popularnością zarówno we wnętrzach mieszkalnych, jak i komercyjnych jest styl industrialny. Cechuje się on dużą dozą surowości, przez co z powodzeniem wykorzystuje się w nim beton, odcienie szarości, bieli i beżu. Charakterystyczne są także wysokie przestrzenie, które w ciągu dnia oświetlają promienie słoneczne, wpadające przez duże okna. Po zmroku natomiast oświetlenie zapewnią zwisające, stylowe lampy lub zwykłe żarówki na kablu.
Krzesła restauracyjne w stylu industrialnym
Wybierając meble do restauracji urządzonej w stylu industrialnym, postaw na jasne drewno (na przykład dębowe) oraz czarną lub grafitową lakierowaną stal i aluminium. Krzesła zaprojektowane w stylu industrialnym wyróżnia prosta konstrukcja. Zwykle nie są one niczym obite, co w przypadku prowadzenia punktu gastronomicznego stanowi zaletę, ponieważ są łatwiejsze do czyszczenia. Klient rozleje krem pomidorowy lub sos z buraków? To nie problem, Twój pracownik z łatwością wyczyści je zwykłą szmatką. Projektanci krzeseł w stylu industrialnym w imię utrzymania surowego charakteru mebli, rezygnują z podłokietników. Jeśli prowadzisz przeciętne cenowo bistro i liczysz na duży ruch, krzesła bez podłokietników zabierają mniej miejsca, dzięki czemu w swoim lokalu będziesz mógł ustawić więcej stolików i jednocześnie przyjąć więcej gości. Jeśli jednak tworzysz miejsce, w którym klienci zjedzą kolację, a potem popijając ją drogim winem, będą rozważać zamówienie wykwintnego deseru, zapewnij im wygodne krzesła, w których spędzą komfortowe godziny – nie rezygnuj zatem z podłokietników i obicia. Jeśli nie kupujesz krzeseł w komplecie z dedykowanym stołem, zadbaj, aby wysokość siedziska była dopasowana do wysokości blatu.